14 C
Zilina
19. júna 2024

Pripravte sa na dobu punčovú

Martin nepricválal na bielom koni, máme sychravo a nevľúdne, a tak práve v tomto čase vám možno príde vhod horúci nápoj, povedzme rovno punč. Doba punčová sa blíži, no nie vždy sa vám chce ísť na punč von a radi by ste si ho vychutnali pod dekou a pri sviečkach v pohodlí domova. Ponúkame vám tip na skvelý punčový sirup. Jeho nealkoholický základ môžete pokojne ponúknuť i deťom alebo abstinentom a pokiaľ budete chcieť, aby mal „grády“, stačí, keď doň „cvrknete“ štamperlík (alebo dva) rumu. A nebojte sa množstva, v chladničke v sklenenej fľaši vám pár týždňov vydrží. Pokojne ním môžete nahradiť šálku čaju a vianočne ním rozvoniate byt, kedykoľvek sa vám zažiada. Nezľaknite sa prípravy. Keď budete robiť druhú, tretiu dávku, pôjde vám to ako po masle:

Punčový sirup

Suroviny: 1 kg cukru, 1 l vody, 25 g badiánu, 20 g klinčekov, 30 g celej škorice, 10 g nového korenia, kôra z jedného citrónu a pomaranča, ktorú bez bielej vrstvy okrájajte škrabkou na zemiaky.

Postup: Cukor v pomerne veľkom hrnci rozpustite na karamel. Ak sa bojíte, že ho pripálite, podlejte ho troškou vody, premiešajte a až potom začnite ohrievať. Keď sa cukor začne rozpúšťať, znížte teplotu a počkajte, kým dostane zlatú, ale nie hnedú farbu. Potom ho zalejte vodou. Vtedy pozor na sopku, ktorá v hrnci následne vybuchne. Stuhnutý karamel varte s vodou ďalej a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Do vriaceho sirupu pridajte korenie a kôru, povarte ešte 5 minút a nechajte cez noc v sirupe vylúhovať. Na druhý deň ho preceďte a nalejte do sklenených fliaš.

Tento sirup môžete použiť ako základ punču – do hrnčeka dajte na dno kúsky ovocia, sušené hrozienka alebo brusnice, 50 ml punčového sirupu, zalejte 200 ml horúcej vody a v prípade alkoholického punču pridajte ľubovoľné množstvo rumu. Poslúži vám aj ako základ pre varené víno – do pohára vhoďte pár klinčekov, nalejte 200 ml horúceho vína a pridajte dve polievkové lyžice sirupu. Alebo si urobte pomarančový punč – do 100 ml pomarančového džúsu alebo šťavy pridajte 30 ml punčového sirupu a šťavu z polovice citróna. Prehrejte a nápojom zalejte kúsky ovocia, v prípade alkoholickej verzie pridajte rum.

Vaječný punč

Ak ste navštívili vianočné trhy napríklad v Drážďanoch, mimochodom sú naozaj nádherné, alebo niekde inde v Nemecku či Rakúsku, možno ste ochutnali zvláštny biely punč so šľahačkou. Pravdepodobne ste ho pili s obavami, no výsledok vás určite príjemne prekvapil. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny: ½  fľaše vaječného koňaku,  ¼ l bieleho vína, 10 klinčekov,  ¼ l pomarančovej šťavy (džúsu), 1 vanilínový cukor, mletá škorica.

Príprava: Víno, cukor, pomarančovú šťavu (džús), klinčeky prehrejeme, metličkou primiešame vaječný koňak, dáme do pohárov, ozdobíme šľahačkou a mletou škoricou.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa