15.7 C
Zilina
19. júna 2024

Príbeh vianočnej štóly (recept priložený)

Tento tradičný vianočný múčnik má pripomínať batoľa zavinuté v plachietke – malého Ježiška v jasliach. Ide zrejme o najstaršiu vianočnú špecialitu, v našich končinách rozšírenú najmä v posledných desaťročiach. Predchodcom tohto veľmi sladkého koláča bol pôstny adventný chlieb z múky, droždia a vody.

Domovom najznámejšej vianočnej štóly sú nemecké Drážďany. Práve tamojší pekári sa podpísali na jej súčasnej podobe. V 15. storočí požiadali pápeža Inocenta VIII, aby zrušil zákaz používania masla počas adventu. V takzvanom „maslovom liste“ pápež ich žiadosti vyhovel.

Dnešná bohatá podoba s hojnosťou masla, cukru, korenín, mandlí, hrozienok a exotického ovocia má najbližšie k štóle v minulosti pripravovanej pre kráľovský dvor. Pred obalením v práškovom cukre sa múčnik ešte namočí do masla, aj napriek tomu, že ho je v ceste nad mieru.

A tu je jeden recept na vianočnú štólu. Vydrží dlhé týždne a naozaj pre ňu platí, čím staršia, tým lepšia:

Drážďanská štóla

Suroviny: 500g hladkej múky, 1 kocka droždia, 80 g cukru, 1 vanilínový cukor, 2 dcl mlieka, 1/2 ČL soli, 250 g mala, 50 g bravčovej masti, 3 žĺtky, strúhaná kôra z 1 citrónu, 100 g mandlí, 150 g kandizovaného ovocia, 250 g hrozienok máčaných v rume. Na potretie 100 g masla a na pocukrovanie 150 g práškového cukru.

Príprava: V časti vlažného mlieka rozpustíme droždie, pridáme 1 PL cukru. Necháme 10 min kysnúť. Do misy dáme múku, zmäknuté maslo, masť, cukor, vanilínový cukor, soľ, citrónovú kôru, kvások a dolejeme zvyšné mlieko. Cesto necháme vykysnúť asi hodinu, Potom rozdelíme na 2 alebo 4 diely, podľa toho, aké veľké štóly chceme, menšie sa lepšie prepečú. Z cesta vyváľame ovál, jednu stranu prehneme do polovice a druhú prekryjeme do 3/4 štóly. Ešte 1/4 hodiny necháme kysnúť.

Aby štóly na plechu udržali tvar, môžeme ich obaliť hrubšími pásikmi alobalu. Pečieme asi hodinu pri 180 – 200 °C. Tmavé hrozienka po upečení z povrchu odstránime. Ešte horúce štóly hojne potrieme rozpusteným maslom a rovnako hojne obalíme v práškovom cukre. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a čakáme na vhodnú chvíľu. Nezabudnite, že čím je štóla odležanejšia, tým je chutnejšia.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa