Stravovacie zariadenie Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) je kolos. A to nie je žiadne zveličovanie. Kým mnohým z nás ešte ani nezazvonil budík, v jeho kuchyni už od 5. hodiny ráno naplno blčia horáky sporákov, vrie voda v kotloch, rozohrievajú sa panvice, všetky suroviny sú pripravené. A každodenný boj o chuťové poháriky zamestnancov a študentov univerzity sa môže začať. Okrem tradičných chutí sa na jedálničku objavujú aj moderné a alternatívne jedlá, takže na svoje si príde naozaj každý. Ako zaujímavý sa ukázal výnimočný projekt Dni medzinárodnej kuchyne. Aj o ňom sme sa pozhovárali s riaditeľkou Stravovacieho zariadenia UNIZA Annou Ďatkovou.
Aby sme mali predstavu o tom, aké veľké je stravovacie zariadenie UNIZA, prezraďte nám, pre koľko stravníkov denne pripravujete jedlá a koľko druhov?
Najväčšiu časť našich zákazníkov tvoria študenti. Ich počet sa však mení v závislosti od obdobia školského roka. Počas letného semestra ich máme od 3 000 do 4 500 a v čase zimného semestra tento počet stúpne až na 5 600. Nesmieme ale zabudnúť, že súčasťou poskytovania našich služieb je aj zabezpečovanie cateringu a jedál na rôzne podujatia a akcie. Denne pripravujeme 8 druhov hlavných jedál, plus minimálne 10 druhov fastfoodových a viaceré domáce dezerty.
Môžu si u vás vybrať aj náročnejší stravníci, respektíve ľudia s nejakými intoleranciami?
Áno, dnešná doba si to vyžaduje. Hoci nevaríme prioritne takéto jedlá, pravidelne, na dennej báze, ponúkame vegánske a vegetariánske jedlá, vrátane jedál pre ľudí intolerantných na lepok a laktózu, keďže tieto intolerancie patria medzi najčastejšie.
Priblížte nám projekt Dni medzinárodnej kuchyne?
Zaradením medzinárodnej kuchyne do nášho jedálnička neprinášame našim zákazníkom len spoznávanie rôznorodých chutí a gastronómií z celého sveta, aj keď to je, samozrejme, prvoradé. Pridanou hodnotou tohto projektu je tiež aj vzájomné prepojenie rôznorodých kultúr.
Koľko špeciálnych gastronomických dní ste na Novej menze mali, o aké krajiny išlo?
Tento projekt vznikol na konci roka 2021, keď sme boli spoločne s našou šéfkuchárkou Martinou Meškovou navštíviť, univerzitné jedálne v Českej republike. Na spiatočnej ceste nám napadlo pozvať k nám variť kolegov práve od našich najbližších susedov a vymeniť si tak s nimi skúsenosti. V roku 2022 našu ponuku prijali dvaja šéfkuchári zo spoločnosti Delirest a rozhodli sme sa pripraviť Dni českej kuchyne. Odvtedy už máme za sebou 4. ročník projektu medzinárodnej kuchyne. Varili sme špeciality balkánskej a ázijskej kuchyne, tento rok sme pripravovali jedlá kuchyne ukrajinskej a len nedávno sme spoznávali gastronómiu mexickú. Pravidelne u nás hosťujú šéfkuchári, ktorí patria ku gastronomickej špičke na trhu a jedlá pripravujú priamo v našej kuchyni. Takto náš skvelý tím zamestnancov získava nové skúsenosti, a rovnako to platí aj pre hosťujúcich kuchárov. Vzájomne sa touto spoluprácou obohacujú.
S akým úspechom a ktoré jedlá najmä, sa stretli u stravníkov?
Už na samom začiatku sa projekt stretol s obrovským úspechom. Hoci to berieme aj ako našu propagáciu, prvoradým cieľom je, aby boli spokojní naši zákazníci. Vieme, že keď chutne a s láskou pripravené jedlo z medzinárodnej kuchyne zaradíme do dennej ponuky, chýr o ňom sa šíri sám.
Podľa čoho vyberáte jedlá, ktoré neskôr zaradíte do jedálnička?
Dôležitú úlohu zohrávajú použité suroviny, náročnosť prípravy, no v neposlednom rade aj výsledok predaja toho ktorého jedla medzinárodnej kuchyne.

Dovoľte trochu osobnú otázku: akú kuchyňu, chute máte najradšej vy osobne?
Najradšej mám tradičnú slovenskú kuchyňu, naše tradičné jedlá ako bryndzové halušky, kapustnica alebo pečené mäso a, samozrejme, chuť jedál, ktoré pripravujeme v našej v univerzitnej menze. Pretože jedlo pripravené s láskou a pohodou má jedinečnú energiu a chuť. Keď do varenia pridáte aj takéto ingrediencie, zákazníci sa k vám radi vracajú.
Na čo sa v rámci tohto projektu môžu vaši stravníci tešiť najbližšie? Do akej krajiny ich prostredníctvom vášho jedálnička pozvete?
Na túto otázku vám konkrétne neodpoviem. Radi by sme našich milých stravníkov prekvapili. Jediné, čo môžem prezradiť je, že sa majú na čo tešiť.