5.7 C
Zilina
20. septembra 2024

Talianska polievka minestrone

Tento recept som objavila asi pre desiatimi rokmi, ale nepoznám jeho pôvod. Veľakrát sme túto polievku skúšali v reštauráciách, dokonca aj v talianskych, ale nikde nám nechutila tak, ako doma. Je to vynikajúca polievka na leto, ľahká a výživná. Dá sa jesť aj vlažná, je ideálna po príchode z výletu, či pláže. Podstatné sú suroviny, najlepšie sú čerstvé, nie mrazené. V zimnom období používam mrazenú iba zelenú fazuľku. Paradajky môžu byť čerstvé alebo z konzervy, chuť to príliš neovplyvní.

Suroviny na 3l polievky:

koreňová zelenina: 2 mrkvy, 2 petržleny, prípadne aj malý kúsok zeleru

olivový olej

zelená fazuľka cca 3 hrste

1 cuketa

2 konzervy lúpaných paradajok, v prípade čerstvých je potrebné ich olúpať

1 malý paradajkový pretlak

100 g anglickej slaniny (nenahrádzať inou)

cestoviny cca 2-3 hrste (najlepšie z tvrdej pšenice, nerozvárajúce sa)

cesnak 5-6 strúčkov

bazalka sušená aj čerstvá

soľ a mleté čierne korenie

syr feta alebo parmezán

Postup:

Na olivovom olej opražíme koreňovú zeleninu, zelenú fazuľku, pridáme paradajky a pretlak. Zalejeme vodou. Varíme na miernom plameni či teplote a asi po 3/4 hodine pridáme neolúpanú, na kolieska pokrájanú cuketu, slaninu na tenké rezance, prelisovaný cesnak a pomaly varíme ďalšiu 3/4 hodinu. Celkový čas varenia je teda aspoň 1,5 hodiny. Zelenina nesmie byť rozvarená, preto varíme pomaly, ale polievka dlhším varom získa na chuti. Pred koncom varu pridáme cestoviny a nakoniec sušenú a čerstvú bazalku. Keď som skúšala iba jeden druh bazalky, nebolo to ono. Polievku s bylinkami už nevaríme, bazalka by zhorkla. Podávame s bruschettou a syrom, mne polievka najviac chutí so syrom balkánskeho typu.

Dobrú chuť!

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa