Tento recept som objavila asi pre desiatimi rokmi, ale nepoznám jeho pôvod. Veľakrát sme túto polievku skúšali v reštauráciách, dokonca aj v talianskych, ale nikde nám nechutila tak, ako doma. Je to vynikajúca polievka na leto, ľahká a výživná. Dá sa jesť aj vlažná, je ideálna po príchode z výletu, či pláže. Podstatné sú suroviny, najlepšie sú čerstvé, nie mrazené. V zimnom období používam mrazenú iba zelenú fazuľku. Paradajky môžu byť čerstvé alebo z konzervy, chuť to príliš neovplyvní.
Suroviny na 3l polievky:
koreňová zelenina: 2 mrkvy, 2 petržleny, prípadne aj malý kúsok zeleru
olivový olej
zelená fazuľka cca 3 hrste
1 cuketa
2 konzervy lúpaných paradajok, v prípade čerstvých je potrebné ich olúpať
1 malý paradajkový pretlak
100 g anglickej slaniny (nenahrádzať inou)
cestoviny cca 2-3 hrste (najlepšie z tvrdej pšenice, nerozvárajúce sa)
cesnak 5-6 strúčkov
bazalka sušená aj čerstvá
soľ a mleté čierne korenie
syr feta alebo parmezán
Postup:
Na olivovom olej opražíme koreňovú zeleninu, zelenú fazuľku, pridáme paradajky a pretlak. Zalejeme vodou. Varíme na miernom plameni či teplote a asi po 3/4 hodine pridáme neolúpanú, na kolieska pokrájanú cuketu, slaninu na tenké rezance, prelisovaný cesnak a pomaly varíme ďalšiu 3/4 hodinu. Celkový čas varenia je teda aspoň 1,5 hodiny. Zelenina nesmie byť rozvarená, preto varíme pomaly, ale polievka dlhším varom získa na chuti. Pred koncom varu pridáme cestoviny a nakoniec sušenú a čerstvú bazalku. Keď som skúšala iba jeden druh bazalky, nebolo to ono. Polievku s bylinkami už nevaríme, bazalka by zhorkla. Podávame s bruschettou a syrom, mne polievka najviac chutí so syrom balkánskeho typu.
Dobrú chuť!