Piecť doma kačku s kapustou a lokšami ma nikdy príliš nelákalo. Dobre upečená kačka je síce veľmi chutná, ale ja som hľadala trochu inú, „ľahšiu“ kombináciu príloh aj chutí. Kačka na pomarančoch so zemiakmi, batatami a medovo-horčicovým dresingom mi vyšla zo skúšaných možností najlepšie. Pomalé pečenie zaručilo šťavnatosť mäsa vnútri a chrumkavosť zvonku.
Suroviny:
1 chladená kačka 2 – 2,5kg
2 -3 pomaranče
soľ, mleté čierne korenie
horčica, med
zemiaky a bataty ako príloha
Postup:
Kačku deň vopred poriadne nasolíme. Na druhý deň z nej zotrieme prebytočnú soľ a okoreníme. Vložíme ju do pekáča, vyplníme pomarančovými mesiačikmi a obložíme aj zvonku. Dostatočne ju polejeme pomarančovou šťavou. Pečieme pri 135°C cca 4 – 5 hodín. Poslednú polhodinu kačku odokryjeme, zvýšime teplotu na 200°C a za neustáleho potierania výpekom necháme dopiecť do chrumkava. Podávame so zemiakmi, batatami a medovým dresingom, ktorý pripravíme jednoducho zmiešaním medu a horčice 1:1.
Dobrú chuť!