5.2 C
Zilina
06. októbra 2024

Jablková bábovka so škoricou a orechami

Výborná bábovka, ktorá prevonia váš domov a zostane veľmi dlho čerstvá. Kombinácia sviežej chuti a chrumkavých orieškov vám určite zlepší náladu. Receptom som sa s malými obmenami inšpirovala na www.varecha.sk. Je to hrnčekový recept, ale mne sa osvedčilo používať radšej odmerku. Jeden hrnček je 300 ml.

Príprava: 20 minút

Pečenie: 45-60 minút 180°C

Ingrediencie:

1 hrnček – polohrubá múka pšeničná

1 hrnček – hladká múka pšeničná (hladká múka špaldová)

1 hrnček – prírodný trstinový cukor

1 prášok do pečiva

1 vanilkový struk – vnútro

3 čajové lyžičky – škorica mletá

3 ks väčšie vajcia

1/2 hrnčeka – olej

1/2 hrnčeka – mlieko

1 hrnček – jablká

2 hrste vlašských orechov

Suché suroviny okrem cukru zmiešame v miske. Oddelíme bielka od žĺtkov. V druhej nádobe dobre vymiešame cukor so žĺtkami, pridáme mlieko a olej a nakoniec vmiešame suché suroviny. Dve malé hrste vlašských orechov potlčieme tĺčikom v pevnom sáčku a nasypeme do cesta. Nastrúhame ošúpané jablká nahrubo na strúhadle a takisto pridáme. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Hotové cesto vylejeme do vopred maslom a hrubou múkou vysypanej formy na bábovku. Pečieme pri 180°C – klasický horný a spodný ohrev. Po 45 minútach skontrolujeme špajdľou, či sa nelepí cesto. Ak áno, necháme bábovku ešte dopiecť. Po upečení vyklopíme. Ak by náhodou nešla vyklopiť, prikryjeme formu na pár minút vlhkou utierkou. Na záver posypeme klasickým práškovým alebo mletým trstinovým cukrom. Krájame až po vychladnutí. Ak nemáte stojan so skleneným poklopom, môžete uchovať bábovku vo veľkom hrnci na polievku s pokrievkou. Bábovka ostane vnútri šťavnatá a na vrchu chrumkavá.

Dobrú chuť!

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa