Točí sa vám už z vianočného pečenia hlava? Čo takto zmena repertoáru? Ponúkame vám recept na lahodné žemličky, ktoré vám prevoňajú byt a pomôžu nazbierať body u všetkých členov rodiny:
Suroviny:
500 g hladkej múky
350 ml vlažného mlieka
42 g čerstvého droždia alebo 1 vrecúško sušeného
30 g bravčovej masti alebo pomletých oškvarkov
50 ml oleja (môžete tiež nahradiť bravčovou masťou)
1 vajce
2 čajové lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky cukru
1 vajce na potretie
na posypanie hrubozrnná soľ, rasca, mak, sezamové alebo iné semienka
Príprava:
V múke urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor a všetko zalejeme vlažným mliekom. Keď nám kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto, posypeme ho múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom z cesta odkrajujeme kúsky cesta, rozdelíme na ďalšie dva alebo tri kúsky, z ktorých ušúľame pramene a spletieme ich do pletenky. Potrieme ich vajcom a posypeme zvolenou posýpkou. Pečieme na 200 stupňoch kým nezružovejú.