28.5 C
Zilina
22. júla 2024

Žilinská treska 70 rokov svetovým unikátom – hovoríme o nej s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryba Žilina

V rebríčku obľúbených slovenských jedál má svoje čestné miesto legendárna treska. Podľa prieskumov ju konzumuje až 92 percent obyvateľov Slovenska. V Žiline ju vyrábajú už neuveriteľných 70 rokov a jej domovským prístavom, hneď po tých severoatlantických, odkiaľ pochádza základná surovina – rybie mäso, je spoločnosť Ryba Žilina. Okrem samotného výročia produktu oslavuje tamojší závod aj 100 rokov od jeho založenia, čo z neho robí najstarší nepretržite fungujúci podnik na spracovanie rýb.

Stojí na storočnom pilieri

Keďže v minulosti bol rybolov v tejto časti Slovenska veľmi rozšírený, v roku 1892 vznikla v Žiline prvá továreň na spracovanie rýb – Žilinská továreň na údenie a konzervovanie rýb. Postupne zanikla, no v roku 1924 začal s výrobou rybích konzerv Elemíra Langfeldera nový závod.

Po zmene vlastníckych pomerov a rozšírení výroby bol v roku 1932 zapísaný do obchodného registra ako Eletko – továreň na výrobu rybích konzerv, horčice a bryndze. Továreň sa postupne menila a rozširovala, no miesto výroby ostalo nezmenené. Až dodnes sa nachádza na Ulici Pavla Országha Hviezdoslava.

Rybie mäso sa v minulosti nadmerne premývalo, čím sa z neho vyplavovali živiny.

Po vojne sa v továrni vystriedali viacerí národní správcovia. Výmerom Povereníctva výživy z 11. 9. 1949 bola znárodnená a prešla pod správu národného podniku Ryba. Samotný podnik Ryba s prvým výrobným závodom v Bratislave vznikol už počas vojny v roku 1942. Bolo mu udelené monopolné postavenie v zásobovaní rybami. Ryba sa stala výhradným dodávateľom morských rýb, konzerv a iných rybích výrobkov. V roku 1971 sa národný podnik Ryba začlenil do podniku Slovenský mraziarenský a rybný priemysel. Dnešná Ryba Žilina, spol. s r. o., sa stala samostatným podnikom v roku 1992. V roku 2013 k nej bola pričlenená aj bývalá výroba národného podniku – Ryba Bratislava.

Ryba sa stala výhradným dodávateľom morských rýb, konzerv a iných rybích výrobkov.

Aj napriek sedemdesiatke je stále žiadaná 

Dopyt po jóde, potrebnom pre správne fungovanie štítnej žľazy, vzrástol po druhej svetovej vojne. Keďže jeho zdrojom sú aj morské ryby, záujem obyvateľstva o ne stúpol a štát začal podporovať ich dovoz. Národný podnik Ryba v tom zohrával významnú úlohu a od začiatku sa podieľal na distribúcii rybieho mäsa a rôznych výrobkov z neho. V roku 1946 sa objavili novinky, medzi ktorými nechýbal dnes už tradičný rybací šalát s majonézou. V päťdesiatych rokoch sa rybie mäso stalo drahším a nedostupnejším.

Zdrojom jódu sú aj morské ryby, preto štát začal podporovať ich dovoz.

Spôsob, ako ho dostať do jedálnička v inej podobe objavil v roku 1954 vedúci výroby v bratislavskom podniku Ryba – kuchár a cukrár Július Boško, pôvodom z Nového Mesta nad Váhom, ktorý po prvýkrát namiešal legendárnu tresku – zmes z vareného mäsa tresky, marinovanej zeleniny a majonézy. Pod názvom „treska v remuláde“ ju začali vyrábať všetky závody Ryba, Žilinu nevynímajúc. Od samého začiatku sa stala obľúbenou delikatesou a na jej popularite sa dodnes nič nezmenilo. Nevyrába sa nikde inde na svete, iba na Slovensku.

Rozhovor s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryba Žilina

Vznik legendárnej tresky i historické peripetie závodu už poznáme. Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, nám priblíži výrobu „národného pokladu“, súčasné smerovanie závodu i trendy, ktoré hodlajú vo výrobe nasledovať.

Náš úvod sme ukončili treskou. Dovoľte, prosím, začať ňou náš rozhovor. Ste jej priaznivcom?

Jednoznačne. Popravde som pred mojím príchodom do Ryba Žilina ryby nejedol takmer vôbec. Našu žilinskú tresku som si však veľmi rýchlo obľúbil a dnes si ju dávam niekoľkokrát do týždňa. Aktuálne je mojím favoritom nová verzia Tresky Exklusiv s cottage syrom.

Koľko tresky v závode denne vyrobíte?

Denne vyrobíme približne 16 ton tresky – mesačne teda opustí brány nášho závodu viac ako 300 ton. Žilinská Treska Exklusiv je dlhodobo najpredávanejšou treskou a podľa prieskumov trhu, ktoré pravidelne realizujeme, zákazníkom spomedzi tresiek na trhu aj najviac chutí.

Máte špeciálnych dodávateľov surovín?

Dodávateľov a suroviny do našich výrobkov, samozrejme, prísne vyberáme. Rybie mäso pochádza z aljašskej tresky, ktorá sa loví medzi severnou Amerikou a severnou Áziou. Mäso v najvyššej kvalite spracovania a hĺbkového zmrazenia hneď po výlove nám dodáva jedna z najväčších svetových firiem v tomto priemysle.

Aké suroviny ešte treska obsahuje?

Marinovanú zeleninu – konkrétne mrkvu, kvaku, uhorky – ďalej cibuľu, soľ a majonézu, ktorú si sami vyrábame.

Môžete nám priblížiť cestu tresky do téglika?

Filety po rozmrazení putujú do varného zariadenia, kde sa pri bezpečnej teplote mäso opracuje parou. Ďalším procesom je jeho lákovanie – naloženie do roztoku soli, octu a vody. Napokon primiešame nadrobno nakrájanú marinovanú zeleninu, cibuľu, soľ a všetko spojí majonéza.

Tresku pripravujete podľa pôvodnej receptúry, no proces výroby iste pokročil…

Áno, vychádzame z pôvodnej receptúry, ale vyrábame ju najnovšou technológiou. Naša výroba prešla počas uplynulých rokov veľkou rekonštrukciou a modernizáciou. V minulosti sa rybie mäso nadmerne premývalo, čím sa z neho vyplavovali živiny. Dnes tresku pripravujeme v bezpečnom uzavretom systéme bez kontaktu so vzduchom, vďaka čomu si uchováva nielen viac živín, ale má aj oveľa menej prídavných látok. Na rozdiel od iných výrobcov, v našej treske nenájdete kontroverzný konzervant benzoan sodný. Po zmiešaní všetkých surovín teda naša treska putuje uzavretým potrubím do plničiek a odtiaľ do téglikov a obalov rôzneho objemu.     

Treska putuje uzavretým potrubím do plničiek a téglikov rôznych veľkostí.

Výnimočné recepty bývajú tajné a vie ich len pár ľudí. Je to aj prípad receptu na tresku?

Táto výroba je kolos a keď máme pripraviť každý deň 16 ton tresky, tak je, samozrejme, nemysliteľné, aby išlo o utajenú receptúru, ktorú ovláda len pár ľudí. Je to plynulý proces, jednotlivé operácie na seba nadväzujú, takže nik nesmie zlyhať či meškať a všetci musia vedieť, čo presne majú robiť.                               

Denne závod Ryba Žilina vyrobí 16 ton tresky.

Nemôžeme popri treske zabudnúť na ďalšie portfólio vašej výroby…

Ryba Žilina v sebe spája tri hlavné značky. Prvou je PRETO Ryba Žilina, pod ktorou vyrábame okrem viacerých verzií tresky aj ďalšie rybie špeciality a tradičné výrobky z rýb. V rámci značky PRETO Radoma prinášame širokú ponuku lahôdkových šalátov, nátierok, mrazenej zeleniny a polotovarov. Treťou je značka PRETO Radoma Vegan, ktorú sme na trh uviedli v roku 2021. Ponuka vegánskych lahôdkových výrobkov sa odvtedy teší stále väčšej obľube, a to nielen medzi konzumentmi čisto rastlinnej stravy.

Veľkej obľube sa teší ponuka vegánskych lahôdkových výrobkov.

Sledujete moderné trendy s cieľom osloviť novú skupinu zákazníkov?

To je nevyhnutné. Sme si vedomí, že je našou povinnosťou strážiť kvalitu tresky, na druhej strane musíme ísť dopredu a inovovať. Súvisí to, samozrejme, už aj s postupnou zmenou preferencií v stravovaní, čo vidieť najmä u mladšej generácie, ktorá sympatizuje s aktuálnymi trendmi a je otvorená novým chutiam. Máme však stále aj veľa zákazníkov, ktorí očakávajú výrobky, na ktoré sú zvyknutí celé desaťročia a naším cieľom je ponúknuť top kvalitu a chuť všetkým bez rozdielu. Robíme medzi nimi prieskumy, reagujeme na ich podnety, snažíme sa prichádzať s novými kombináciami. Napríklad, v našich TreskaBaroch sledujeme, s akými šalátmi zákazníci tresku kombinujú.

V ktorých mestách máte spomínané TreskaBary?

V Žiline máme materskú prevádzku v Mestskom športovom klube Žilina, ďalší je na Štrkovej ulici a najnovšie máme prevádzku aj na univerzitnej pôde. TreskaBary môžete rovnako nájsť aj v Nitre, Poprade a Rajci, no pripravujeme otvorenie aj ďalších. Ide o koncept moderných prevádzok rýchleho občerstvenia s kompletnou ponukou špecialít z našej výroby a distribúcie, ktoré vznikajú na základe franšízovej spolupráce s našimi obchodnými partnermi.                                               

Treska Cottage Exklusiv nadchla najmä aktívne žijúcich priaznivcov tresky.

Vráťme sa ešte k novinkám. Pomerne horúce sú dve…

Len nedávno sme prišli na trh s Treskou Cottage Exklusiv. Bol to dlhý vývoj, nakoľko sa v nej miešajú dve suroviny s rôznou konzistenciou a chuťou, no na príťažlivosti to treske vôbec neubralo, práve naopak, toto spojenie má obrovský úspech. Rýchlo si ju obľúbili najmä mladí, aktívne žijúci ľudia, ktorí oceňujú benefity ako vyšší podiel proteínov či nižší obsah kalórií a cukru. No a pár týždňov je na trhu už aj Treska Cottage Exklusiv s pažítkou. A to nie je ani zďaleka posledná novinka tohto roka. 

Do akej miery dbáte vo vašej spoločnosti na ekológiu?

V rámci prevádzok Ryba Žilina a našej materskej spoločnosti PRETO máme už takmer 1 300 fotovoltaických panelov. Prísne separujeme, znižujeme hmotnosť plastov v téglikoch, vďaka čomu dokážeme ušetriť ročne už takmer 10 ton plastu. Za uplynulý rok sme na základe účasti v systéme recyklovania odpadov z obalov prispeli k úspore emisií skleníkových plynov v množstve viac ako 31 ton CO2. Neustále sledujeme trendy v obalových materiáloch a vždy, keď sa na trhu objaví nejaký ekologický, zvažujeme jeho použitie. Uvedomujeme si, že ide o beh na dlhú trať. Naďalej sa chceme zlepšovať, aby bola naša záťaž na životné prostredia čo najnižšia.

Súčasťou znižovania záťaže na životné prostredie je aj 1 300 fotovoltaických panelov na prevádzkach Ryba a PRETO.

Ryba Žilina v skratke

Ryba Žilina, spol. s r. o., je spoločnosť zaoberajúca sa obchodno-marketingovou činnosťou v oblasti predaja potravín. Je materskou spoločnosťou PRETO Ryba, s. r. o., ktorá je najväčším výrobcom rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku. Majoritným vlastníkom Ryba Žilina, spol. s r.o., sa stala v roku 2013 skupina PRETO. Vďaka tomuto spojeniu je výrazne silnejším hráčom na slovenskom potravinárskom trhu, a to nielen v oblasti výroby, ale aj logistiky a distribúcie. Spoločnosť PRETOLOG zastrešuje distribúciu/logistiku chladeného a mrazeného sortimentu sesterského výrobcu Ryba Žilina. Zároveň je najstarším nepretržite fungujúcim podnikom na spracovanie rýb. Svoju činnosť začal závod v Žiline už v roku 1924.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa