3.5 C
Zilina
04. novembra 2024

Čo v lete zelené, to v zime zjedené

Je čas zberu a skladovania úrody. Aby ste sa z nej mohli tešiť čo najdlhšie, mali by ste pri tom dodržať niekoľko pravidiel. Na dlhodobé skladovanie sa hodí chladná, temná miestnosť na severnej strane domu, bez vykurovania a s otvorom na vetranie. Teplota by mala byť od 1 až 4 °C, zemiaky znesú i vyššiu, niektorá hlúbová zelenina zas aj malú mínusovú. Okolo uskladnenej úrody by mal prúdiť vzduch.

Čím je uskladňovaná úroda chladnejšia, tým lepšie. Zberajte ju preto skoro ráno alebo ju do skladovacích priestorov uložte po chladnej noci. Priestory a ich zariadenie by mali byť čisté a vydezinfikované, najneskôr dva týždne pred skladovaním. Ak je vonkajšia teplota nižšia ako vnútorná, vetrajte ich. Pri mrazoch a vyšších vonkajších teplotách vetracie otvory zatvorte. Aby úrody nezoschla, zvyšujte vlhkosť v priestoroch kropením podlahy alebo umiestnením  plytkých  nádob s vodou.

Ako na jablká?

Obraté jablká pred uskladnením neumývajte, odstránili by ste prirodzenú obranu proti plesniam a hnilobe, stačí ak ich otriete suchou handričkou. Najkrajšie ovocie potom ukladajte len v jednej vrstve v nízkych prepravkách, najlepšie zabalené do novinového papiera, čím predídete aj hubovým ochoreniam. Prepravky neklaďte priamo na podlahu, ale napríklad na tehly, dosky, prázdne debničky. Od stien by mali byť vzdialené najmenej 0,2 m a od povaly 0,2 až 0,5 m. Kombinácia skladovania skorých a zimných odrôd jabĺk môže spôsobiť šarapatu. Zrelé jablká urýchľujú dozrievanie neskorých odrôd a skracujú tak ich skladovateľnosť. Ani zelenina nerobí pri jablkách dobrotu – dočítate sa nižšie.

Čo so zeleninou?

Koreňovú zeleninu zberajte od októbra až do príchodu prvých mrazov. Mrkvu, zeler, petržlen, paštrnák, cviklu či chren zasypte pieskom, perlitom alebo prikryte fóliou. Najvhodnejšia je teplota okolo 0 °C a relatívne vlhké prostredie. Takto vám vydržia až 4 – 6 mesiacov. Cibuľu a cesnak nechajte poriadne vysušiť. Dlho ich potom uchováte pri teplote 0 až 2 °C. Vhodné sú na ne nízke prepravky. Zemiaky skladujte pri 5 až 8 °C vo vlhkej miestnosti, najlepšie v drevených nádobách, aby sa zemiaky dali odoberať zospodu. Keď vrchné padajú dole a pretáčajú sa, predídete ich klíčeniu. Skladovacia teplota by nemala klesnúť pod 4 °C, inak sa zemiakový škrob zmení na cukor a zemiaky budú sladké.
Nie všetky druhy zeleniny a ovocia sa navzájom znesú. Karfiol, kel, kapusta a zemiaky vedľa jabĺk postupne zmenia ich chuť. Mrkva v blízkosti jabĺk môže spôsobiť ich horknutie. Ak uložíte spolu cibuľu a zemiaky začnú klíčiť. Naopak, ak k zemiakom pridáte jablko, zemiaky zostanú dlhšie čerstvé.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa