Tejto polievky sa v lete nevieme dojesť. Pozná ju asi každý z vás, ale nám najviac chutí v tejto verzii. Podstatné je variť ju len veľmi krátko, aby šalát nedostal nepríťažlivú tmavú zeleno-hnedú farbu. Syr, cesnak, bruchetta a čerstvý šalát na ozdobu dodajú tejto zdanlivo obyčajnej polievke šmrnc.
Recept pre 4 osoby:
Suroviny:
1 väčšia alebo 2 menšie hlávky šalátu
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 veľká pochúťková smotana
2 lyžice masla
na zahustenie hladká špaldová múka, prípadne aj zemiak
syr balkánskeho typu
bruchetta
soľ, korenie, sladká mletá červená paprika, ocot najlepšie Ume ocot
Postup:
Cesnak mierne podusíme na masle, pridáme múku a spravíme svetlú zápražku. Necháme trochu vychladnúť, pridáme kyslú smotanu, mletú červenú papriku a zalejeme vodou. Po zvarení pridáme nakrájaný šalát, ale predtým si asi štvrtinu odložíme. Polievku povaríme len pár minút a zmixujeme. Podávame s čerstvým nakrájaným šalátom, syrom a bruchettou.
Dobrú chuť!