S pribúdajúcimi chladnými jesennými dňami začíname rozmýšľať, ako si zabezpečiť dávku výživných látok. V tomto čase mnohí zakladajú kyslú kapustu, ktorá je doslova vitamínovou bombou. Pomáha nám udržať ideálnu črevnú mikroflóru, no niektorým ľuďom môžu fermentované produkty spôsobovať ťažkosti. Ponuka zeleniny v predajniach je v tomto ročnom období stále bohatá, ale jej kvalita trpí obsahom pesticídov a príliš dlhým skladovaním. Riešením môže byť celoročné pestovanie klíčkov a mikrozeleniny v domácom prostredí. Podľa knihy Výhonky a mikrozelenina od Angeliky Fürstler https://www.martinus.sk/?uItem=310151 je založenie vlastnej mikrozáhradky vhodnou alternatívou kupovanej skladovanej a mrazenej zeleniny.
Klíčky potrebujú na svoj rast veľmi málo. Okrem nádoby na klíčenie a vody si pýtajú už len vašu starostlivosť. Táto prírodná lekáreň nám dodáva neuveriteľné množstvo mikroživín – vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Fáza klíčenia rastliny je počas svojho vývoja charakteristická najväčšou koncentráciou cenných živín. Ako príklad môžeme uviesť brokolicu, kde malá kávová šálka výhonkov obsahuje toľko antioxidantov, ako približne 1,5 kg tejto hlúbovej zeleniny. Pre klíčkovanie platia určité pravidlá, napríklad dodržanie hygieny a časté preplachovanie. Osivo musí byť vhodné na klíčkovanie, vypestované bez chemického ošetrenia. Ponuka na trhu je v súčasnosti dostatočne široká. Pri pestovaní je dobré označiť si jednotlivé rastlinky, z dôvodu rozdielneho času zberu. Vypestovať môžeme klíčky alebo mikrozeleninu, ktorá potrebuje oproti klíčkom pár dní navyše. Týmito prírodnými zázrakmi môžeme posypať akékoľvek jedlo, či primiešať ich do smoothie. Pre začiatočníkov je najvhodnejšia žerucha, ktorú môžete vypestovať aj na vlhkej vate ako mikrozeleninu už za 6 dní. Pripravujeme pre vás „mini klíčkovú školu“, kde budeme podrobne rozoberať pestovanie jednotlivých rastliniek. Tešíme sa na vašu spätnú väzbu.