Koliba Papradno a OZ Bačova cesta boli organizátormi XIII. ročníka slávnostného otvorenia salašníckej sezóny Bačova cesta. V Kolibe Papradno sa uplynulý týždeň ochutnávali syry, žinčica, baraní guláš, pečená jahňacina, bryndzové halušky, pirohy a iné dobroty.
Cieľom OZ Bačova cesta je nielen propagovať ovčiarstvo a výrobky z neho pochádzajúce, ale tiež zvýšiť potravinovú bezpečnosť, ktorá sa na Slovensku pohybuje medzi 30 – 40 percentami, no najmä ovčiarstvo udržať. Kým v medzivojnovom období malo Slovensko 3-miliónové stádo oviec, po druhej svetovej vojne sa počet oviec znížil na 1,5 milióna a v súčasnosti je to len alarmujúcich 400-ticí kusov. A to všetko aj napriek vynikajúcim podmienkam, ktoré Slovensko na chov oviec má. Potvrdzujú to aj slová Ľubomíra Urbanovského z OZ Bačova cesta.
Najväčším propagátorom mlieka, najmä ovčieho, je na Slovensku Karol Herian, bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline. Bol pri zakladaní mnohých mliekarní a syrární a mlieku a jeho dôležitosti pre našu výživu zasvätil celý svoj život.
Na podujatie v katastri obce, ale i prosperujúcu ovčiu farmu a tradičnú kolibu je právom hrdý aj starosta Papradna Roman Španihel.
Ovčiarstvo, salaš, pastierstvo, koliba a vôbec všetko, čo s tradičným spracovaním ovčieho mlieka súvisí sa nezaobíde bez folklóru. Poriadnu dávku ho priniesli a prajnú atmosféru ním umocnili ĽH zo Štiavnika bratov Fupšovcov a FS Podžiaran z Papradna.
Prvé podujatie v rámci Bačovej cesty sa uskutočnilo na farme v Pružine, ďalšie v Papradne a cesta bude pokračovať v Bobrovci a v Liptovskej Lužnej.